Monday, December 31, 2012

Recepi:Trifle Pudding..


Assalamualaikum semua!! ^___^ Hehehe..seperti yang dijanjikan semalam*sorry for to late to update this entry =)* wani ada cakap nak update entry Trifle tu..so ni adalah first resepi dari wani.HEHEHE.. =D
Actually, wani ada renovate sikit resepi yang wani ada ambil dari cikepal06.blogspot.com 
disebabkan tak dapat nak cari Whipped Cream yang halal kat satu mall ni..
So let's get's it started!! =)*poor my english :(*


THE INGREDIENTS:
~> Swiss Roll (any optical brand)
~> Nate de Coco (any optical brand also)
~Yogurt mix fruities *lagi sedap!* or yang biasa pun boleh. 2 cup atau banyak pun tak kisah. Ikut selere masing-masing ye.. :'P
~Tepung kastad.
~Another fruits cocktail, or so whatever. It's up to you ok? :'D
~> Susu krimer sejat.. *rujuk gambar dibawah*
~> Pewarna makanan *tak kisah warna apa pun.. *




~> Tak lupa your instant agar-agar ye
~> And bekas untuk korang isi segala bahan-bahan ye. Usually, the people using the tempat bakar kek, you know? Or kalau korang nak letak dalam bekas kaca ke atau apa saja, it's up to you gurl/guy's! :)


Nak buat trifle ni sangatlahhhhh.. senang tahap masak ayam goreng.. Heheheh.. iyolahh, kalau susah ofcoslah si budak wani ni tak gi buat, ye dak? :3
So mula-mula korang kena penuhkan bahagian yang pertama yakni bahagian bawah sekali dengan semua swiss roll... bagi padat tau, refer gambar kalau kurang jeles ye..


The second is, korang kena masak agar-agar tu. Wani gunakan paket agar-agar yang cukup untuk 1000 ml or lebih. So untuk lapisan kedua ni after masak agar-agar tu korang penuhkan semua ruang dalam bekas ye. Sebab nanti swiss roll tu akan serap. You know like Spongebob Squrepants yang menangis then serap balik his tears*sadis betul mamat ni *then badan dia jadi besar. But in this case swiss roll ni tak jadi besar maintain je.HAHAHA *i dont really sure XD*. Then korang biarkan agar-agar tu dulu dalam fridge, sampai dia keras betul-betul baru teruskan step seterusnya. :D

Selepas agar-agar korang tu keras, korang isikan lapisan ketiga dengan Yogurt sebanyak 1 cup atau lebih. Itu hak masing-masing ye *hak letak yogurt banyak hak kami XD*.
Penuhkan diseluruh kawasan agar-agar tu ye.. *refer gambar kalau tak paham *

Haaa.. nampak tak? Korang tak nampakkan agar-agar merah menyala tukan?? 
Untuk lapisan seterusnya, korang kena masak kastad tu. Sukatan kastad yang wani guna adalah 6 tablespoon, ikut kepada bekas korang jugak la ye. Kalau besar tapak tangan takkan kau nak letak 10 tablespoon kot???.. 
AMARAN!!!> Hahaha.. amaran pulak ye, wani? XD Kalau nak masak kastad ni dinasihatkan masak dengan api perlahan tahap dewa ye, kalau tak jadi berketul-ketul *pernah terjadi pada diriku..sosbsosbso*.
Then masak kastad tu dengan krimer sejat tu. *sukatan suka hati omak kau yoo...hoohoho*

Then lepas sos kastad korang dah jadi agak pekat, tuangkan kat atas yogurt tu. Kasi tutup itu yogurt! HAHHAHA.. *gelak devil* 
Then for atas sos kastad tu korang penuhkan atasnya dengan nata de coco dengan fruits coctail. Letak banyak-banyak kasi penuh takpa, lagi sedddddaaaappp! :)
Akhir sekali, tuang yogurt tu atas buah-buahan tadi yang korang letak. 
HHAHAHHA... so bolehlllaaaahhhh korrraannngg maaakkkkaannn!!! :D

Sorry ye, wani takdapat tunjuk banyak gambar sangat. Tetiba je henfon bateri kong.. HHEHEHE.. so kepada korang, selamat mencuba dan happy new's year!! =D MAY ALLAH BLESS YOU! 

No comments: